Beneficiile înotului la bebeluși

Când suntem obosiți după o zi de lucru, una din cele mai bune metode de relaxare este să facem un duș. Uneori, dacă avem timp, umplem cada cu apă caldă și stăm acolo puțin. Dar cum ar fi dacă am avea un bazin la dispoziție? Cum e atunci când greutatea corpului este susținută de apă? Și pentru bebeluși apa este o bucurie, dacă știm să îi obișnuim treptat cu mișcarea acvatică.

Mother and young baby in a swimming pool playing with floating toys. Mother watches proudly and attentively. DOF focus on babys face with mother slightly defocused in the background.

Într-o lume în care există viteză, toate se mișcă mai rapid în jurul nostru, dar noi ne mișcăm mai puțin, stilul de viață ne solicită mai puțin fizic și toate acestea se răsfrâng într-o anumită măsură și asupra copilăriei pruncilor noștri. Bebelușii și copiii au organisme, musculatură și reflexe în formare iar mișcarea în apă se adresează multora dintre aceste nevoi. De altfel, apa amintește de un alt mediu protector – lichidul amniotic – în care bebelușul a „locuit” vreme de aproape nouă luni.

Este important să reținem că înainte de a ne duce bebelușul sau copilul la bazinul special, potrivit pentru vârsta lui, este necesar un consult medical cât mai complet, pentru a cunoaște eventualele contraindicații corespunzătoare stării de sănătate a copilului. De asemenea trebuie să avem în vedere evaluarea nivelului de igienă al bazinului în care urmează să înoate bebelușul. Întâlnirea bebelușului cu apa se face treptat, uneori prin intermediul unor jocuri, mai întâi cu suportul părintelui. Există diverse exerciții pe care un kinetoterapeut specializat ni le poate recomanda în funcție de vârsta copilului și de experiențele anterioare cu apa. Bebelușul trebuie încurajat și susținut cu blândețe în toate mișcările sale în și sub apă.

De ce este important ca un bebeluș sau copil să se miște în apă ? Înotul este una dintre activitățile care solicită cele mai multe grupe musculare. Acestă activitate favorizează corectarea coloanei vertebrale, stimulează musculatura cardiacă și respirația. Asemenea altor activități sportive, acesta previne creșterea în greutate. Are și funcții terapeutice, făcând parte din unele programe de recuperare. Este potrivit pentru copii încă de la vârsta de câteva luni, pentru că cel mic nu este nevoit să își susțină singur greutatea corpului, o parte din greutatea sa este „preluată” de apă. Cum părinții doresc să fie cât mai implicați în educarea și formarea copiilor lor, mișcarea în apă este și o ocazie pentru adulți de a oferi celui mic, în apă, suportul lor și implicit încrederea în ei, dar și încredrea copilului în ei însuși; îi ajută să nu se teamă de apă, să se bucure de momentele petrecute împreună în acest mediu.

grayson-newborn-magic-3

Înotul îi poate relaxa pe cei mai mici și are capacitatea de a valorifica energia copiilor și de a o investi într-o dezvoltare fizică și psihică armonioasă, așa că ar fi păcat să nu mergem măcar din când în când cu ei la bazin. Dacă această experiență este mai plăcută cu o jucărie, luăm și jucăria lor preferată care să „înoate” o data cu ei.

 

 

Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*