Cum procedăm când unui copil i se blochează un corp străin în nas sau în ureche?

 

Se întâmplă uneori ca celui mic să i se blocheze un obiect, un corp străin în nas sau în ureche. Este o situație cu potențial periculos pentru copilul nostru, așa că am ales să amintim câteva din măsurile recomandate pentru intervenție.

 

Uneori obiectul care blochează una din nările copilului, sau pe care acesta l-a băgat în ureche este destul de mic încât să nu putem identifica din primele momente existența lui. Cum cei mai mici sunt de obicei puși în astfel de situații, aceștia nu vor ști întotdeauna să exprime verbal că au ceva blocat în ureche sau în nas, așa că îi puteți vedea scărpinându-se la nas sau ureche, pot apărea unele secreții sau mirosuri neplăcute, în special când este vorba de blocarea unei nări. Uneori se poate întâmpla ca peste noapte copilul să facă febră din această cauză. După ce ne-am dat seama că bebelușul sau copilul are un corp străin blocat în nas, de exemplu, trebuie să acționăm fără să ne panicăm și, mai ales, să nu părem speriați în fața copilului pentru că acest lucru îl va face să devină agitat și speriat la rândul lui.

sss

Dacă obiectul care s-a blocat într-una din nările copilului sau în ureche, este vizibil, putem încerca scoaterea acestuia folosind o pensetă (și nu alt obiect), cu precauție, ca nu cumva, în încercarea noastră de a-l ajuta pe cel mic, să împingem și mai adânc corpul străin. O altă variantă ar fi, în cazul blocării unei nări, să o acoperim și pe cealaltă și să îl convingem pe cel mic să sufle. Dar la vârste mici nu toți copii știu să sufle nasul, așa că s-ar putea ca aceasta să nu fie o soluție viabilă. Un alt instrument care ne-ar putea veni în ajutor în acest sens este asipratorul nazal, pe care îl puteți găsi în mai multe variante.

 

În cele din urmă, dacă situația ne depășește este recomandat să consultăm în cât mai scurt timp un medic pediatru care va ști, folosind instrumente specifice, cum să elibereze canalul blocat, fie că este vorba de una din nări sau de o ureche. După extragerea obiectului, medicul va examina zona în care obiectul a fost blocat pentru a verifica dacă aceasta a fost afectată în vreun fel și a aplica tratamentul corespunzător.

media_140571019539134500

În mod clar astfel de situații nu sunt din cele mai plăcute, așa că ideal ar fi să știm cum să prevenim apariția lor. S-ar părea că gradul de apariție al întâmplărilor de acest gen este mai ridicat pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 luni și 3 ani, cu aproximație. Exemplul clasic de contraindicație este grija de anu lăsa la îndemâna copiilor cu vârste mici, jucării care conțin piese mici. De asemenea, nu lăsăm prin casă și pe podea în mod special obiecte mici precum nasturi sau broșe, ace de siguranță, bile din rulmenți sau resturi și bucăți de mâncare. Atunci când mănâncă trebuie să fim atenți ca nu cumva, jucându-se cu mâncarea, cel mic să își blocheze bucăți de alimente în nas, în ureche sau în gât. În topul obiectelor pe care cei mici le introduc cu fantezie, dar și cu consecințe periculoase, pe diferite canale sunt: boabele de mazăre, de porumb, alunele și chiar semințele. Cu puțină atenție, dar și cu calm dacă este nevoie, putem înlătura astfel de pericole aparent inofensive.

Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*