Efectul luminii artificiale asupra bebelusilor

Efectul luminii artificiale asupra copiilor

Becul într-o altă lumină

 

Sună ceasul deșteptător și unul dintre primele lucruri pe care le facem dimineața, din ianuarie până în martie și apoi din octombrie până în decembrie este să aprindem lumina. Am observat împreună că încet-încet se mărește ziua, dar mai este mult până când vom putea să ne întoarcem de la servici acasă și să ne bucurăm de lumină naturală în locuință. În funcție de felul în care corpurile de iluminat sunt așezate și folosite, ele ne pot pune casa și starea de spirit într-o altă lumină.

Lumina naturală este foarte importantă, însă în lipsa ei putem azi găsi foarte multe soluții: pentru citit, lucru, gătit sau lumină de veghe. Azi nu ne mai interesează doar să avem lumină într-o încăpere, ci ne interesează de unde vine lumina, ce parte a încăperii este luminată, ce culoare are lumina, de unde și cum o putem stinge sau aprinde, cât de la îndemână este folosirea ei. Toate acestea sunt caracteristici care descriu funcționalitatea sursei de lumină. Atunci când căutăm îmbinarea utilului cu plăcutul, vrem ca sursele de lumină pe care le folosim să fie, dincolo de obiecte funcționale și obiecte frumoase, decorative. Această parte ne interesează cu atât mai mult cu cât amenajăm camera unui copil: trebuie să găsim metodele prin care imaginația noastră să o stimuleze pe a lui, dar să se simtă și în siguranță.

06556_slumber buddy lamb_2

Una dintre soluțiile pe timp de noapte pentru camera unui copil este lampa de veghe – aceasta poate lua forma unui personaj sau obiect preferat (avion, vapor) în compania căruia copilul se simte în siguranță. Lumina de veghe nu trebuie să fie puternică și pe cât posibil să nu producă umbre, pentru că acestea îi sperie uneori pe copii. În ceea ce privește alte surse mai importante de lumină din camera copilului este recomandat ca aceastea să fie îndreptate înspre zona în care cel mic este activ: fie se joacă, fie își face temele.Dincolo de aspectele funcționale și estetice ale unui corp de iluminat nu trebuie să uităm de felul în care sănătatea noastră este influențată de lumina artificială. Este de preferat să nu exagerăm în a utilizarea pentru un timp îndelungat a luminii artificiale, nu noaptea târziu, pentru că în exces și în funcție de intensitate aceasta pune în pericol sănatatea ochilor și poate provoca insomnii, ca să nu mai amintim de durerile de cap ce ar putea fi provocate de facturile la electricitate.Lumina artificială din casă poate pune în valoare anumite piese de mobilier sau zone din casă, poate crea o atmosfera specială dacă, de exemplu, folosim în timpul anului ca și lumină de veghe, cea mai simplă ghirlandă cu beculețe, cu lumină galbenă și fără să fie intermitentă, ca să nu ne obosească ochii, ci să ne relaxeze. Putem decora un obiect cu acea ghirlandă sau o putem răsfira de-a lungul unui obiect de mobilier. De asemenea, putem înlocui un abajur stricat al unei lămpi, cu unul cusut de noi pe cadrul inițial – un abajur care să ne reprezinte și care să adauge personalitate acelui colț de cameră.

 

 

 

 

Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*