Importanța desenului și a picturii în dezvoltarea copilului

Importanța desenului și a picturii în dezvoltarea copilului

De când pot ține în mână un creion de orice fel ar fi el, copiii încep să se exprime și prin intermediul desenului. Desenul și pictura, sunt instrumente pe cât de simple, pe atât de revelatoare în dezvoltarea copilului. În cadrul acestui articol vom aminti câteva dintre cele mai importante argumente ale prieteniei, deja legendare, dintre copii și desen sau pictură.

La vârste foarte mici, limbajul verbal al copilului este abia în formare. În acest context desenul joacă un rol important în exprimarea imaginației lor, a stării pe care o au sau chiar exprimarea unor dorințe. Desenul este și o activitate de calmare și relaxare pentru copil – aceasta este una din activitățile incluse uneori în programele de asistare ale copiilor cu AD/HD (Attention deficit hyperactivity disorder). Multor copii care încep de mici să deseneze sau care au  deficiențe motrice, desenul le dă ocazia să exerseze variate mișcări ale degetelor și mâinilor și un mai bun control al acestor mișcări.

Dincolo de desenul liber, copilul se poate dezvolta și prin intermediul cărților de colorat: colorând copiii pot acumula diverse cunoștințe de bază despre mediul înconjurător și despre culori, cu ajutorul părinților: cerul este albastru, soarele este galben, iarba este verde. Cărțile de colorat îi invită de obicei pe cei mici să aibă un control mai mare al mișcărilor mâinilor, impunându-le colorarea numai a unei anumite zone, delimitate printr-o linie: în încercarea de a nu depăși acea linie, copilul va fi mai atent la propriile mișcări. Ca alternativă există și seturi cu șabloane pe care cei mici trebuie doar să le coloreze.

20091db8f4df0911f136e5af03f9f28a

Pictura oferă celor mici un altfel de satisfacție și le formeaza un alt fel de abilități: din punct devedere estetic, ei învață cum se pot amesteca culorile și cum se formează acestea: portocaliu se formeaza în urma amestecului de galben și roșu. Spre disperarea unora dintre părinți copii se pot „murdări” atunci când pictează, dar este bine să acceptăm că acest efect face parte din farmecul activității de a picta. Pentru a evita ca cel mic să vă murdăreasca lucruri la care țineți, amenajați înainte spațiul de lucru al acestuia.

d736ab7243f592b9507f5457ff54c94a

Desenând și pictând copiii pot câștiga încredere în ei: cei mici pot să privească la final rezultatul muncii lor și îl pot arăta rudelor sau prietenilor. Se pot bucura de aprecierea acestora și uneori le pot face cadou pentru a-și exprima afecțiunea pentru un unchi sau o mătușă, de exemplu, sau față de părinți. Lucrând la un desen sau o mică pictură ei își pot da seama ce înseamnă să realizezi ceva cu propriile eforturi. Instrumentele necesare de obicei sunt accesibile blocuri de desen, acuarele, pensule, creioane, carioci și le puteți alege și în funcție de cât de des deseneaza sau picteaza copilul dumneavoastră.

Satisfacția acestei activități este deobicei extraordinară. Învățați-vă copiii să aprecieze ceea ce este frumos și să producă chiar ei lucruri frumoase. Prin desen și pictură le veți da posibilitatea să își dezvolte imaginația și să se exprime în feluri în care la vârsta lor, poate nu ar reuși să o facă altfel. Și nu uitați că nu există o floare făcută corect numai într-un singur fel: la fel ca și noi, adulții, și copiii au și își dezvoltă propria personalitate și propriul fel de a vedea lumea.

Summary
Article Name
Importanța desenului și a picturii în dezvoltarea copilului
Description
Importanța desenului și a picturii în dezvoltarea copilului.Desenând și pictând copiii pot câștiga încredere în ei: cei mici pot să privească la final rezultatul muncii lor și îl pot arăta rudelor sau prietenilor.
Author
Publisher Name
Blog KidsPoint
Publisher Logo
Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*