Jucăriile potrivite pentru copiii până în 2 ani

 

 

         Ni se întâmplă uneori, înainte de a deveni mămici sau tătici, să fim invitați la o prietenă care are un copil de 1 sau 2 ani. Și vrem să mergem cu un dar, o jucărie pentru micuț, în semn de simpatie și cu dorința de a ne împrieteni cu acesta. Ce jucărie ar fi potrivită?

         De obicei, când alegem un cadou pentru cineva, ne gândim la ce nevoi și ce pasiuni are persoana respectivă. Cum e mai greu să identificăm de la distanță pasiunile unui copil de 1-2 ani, ne

bath-toys-kids-10

putem raporta la nevoile acestuia și dintre acestea, acelea cărora le-ar putea răspunde jocul sau jucăria pe care o oferim: nevoia de socializare și de a interacționa, nevoia de a fi stimulat motric și intelectual, nevoia de a explora prin intermediul văzului, auzului și simțului tactil, nevoia de a se dezvolta fizic armonios. Jocul răspunde foarte multor nevoi ale copilului și tocmai de aceea este, pe bună dreptate, unul din cele mai importante instrumente prin intermediul cărora copilul se dezvoltă.

          Jocurile și jucăriile oferite trebuie să țină cont de nivelul de dezvoltare fizică și intelectuală a copilului. Jocurile de construit cu piese care pot fi ansamblate, solicită capacitățile motrice ale copilului, el fiind nevoit sa prindă cu mânuțele piesele și să le așeze astfel încât să poată construi cu ele. Pentru a concepe o formă copilul va fi stimluat să își folosească creativitatea. Tot pentru creativitate, desenul și pictura sunt printre activitățile preferate de copii de la vârste foarte mici, dacă părinții le pun la îndemână instrumentele necesare. Despre desen și pictură în dezvoltarea copiilor vom mai vorbi mai pe larg într-unul din articolele viitoare, cu siguranta.

         Jucăriile de pluș sunt și ele o opțiune, mai ales că pot răspunde mai multor nevoi, pentru momentul în care copilul este activ, dar și pentru somn – există jucării de pluș concepute pentru a ajuta copilul să adoarmă – ele au în interior un difuzor și un dispozitiv care ne permite să alegem un anumit fond sonor și să reglăm volumul. Dacă ne amintim ceea ce spuneam într-un articol anterior despre sunetele pentru bebeluși, putem găsi jucării care să producă exact acel tip de sunet. Păpușile și jucăriile de pluș nu sunt nici ele simple jucării: copilul le poate investi cu roluri pe fiecare dintre acestea  iar în comunicarea cu personajul astfel creat el poate învăța și folosi cuvinte noi. Atunci când și părinții se implică în jocul copilului, aceștia se pot folosi de păpuși pentru a-i învăța și distra pe copii.

           Bineînțeles că există și jucării mult mai simple, dar cel puțin la fel de eficiente și de apreciate de copii. Mingile! Acestea permit copilului să facă diverse mișcări, stimulând astfel dezvoltarea fizică și motrică, dar oferă și avantajul jocului cu unul sau ambii părinți. Până la urmă nu trebuie să uităm ca cele mai simple jucării în mâinile unor părinți care oferă afecțiune și atenție pot face minuni. Dacă aceștia se implică într-un mod creativ în dezvoltarea și educarea copiilor lor, copilul se va bucura și va avea numai de câștigat.

 

 

Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*