Muzica în perioada prenatală

 

Pentru fiecare dintre noi muzica joacă un rol mai mult sau mai puțin important – dar pentru majoritatea ea există și fără ea nu putem imagina o zi obișnuită. Chiar și persoanele cu deficiențe de auz trăiesc muzica prin ritmul acesteia, prin vibrații. Bebelușii care se află încă în pântecul mamei sunt receptivi la muzică și uneori chiar reacționează.

Chiar dacă nu știm să interpretăm întotdeauna reacțiile bebelușului din pântecul mamei, e cert că acesta aude muzica. S-au făcut numeroase cercetări pe această temă, însă având în vedere că un făt este mai greu de observat, decât un copil deja născut, cercetările au rezervele și limitele lor. Există studii care au relevat faptul că dacă o viitoare mamă ascultă un anumit CD în ultimele 3 luni de sarcină, bebelușul le va recunoaște până la 4 luni după momentul nașterii. Recunoașterea însemnând că devine mai vivace sau, din contră, se relaxează la auzirea unei piese familiare. Unele studii spun că atunci când se află în pântecul mamei, uneori respirația lor sau bătăile inimii imită ritmul piesei pe care aceștia o ascultă. Dacă vrem să ascultăm sunetele pe care cel mic l-ar putea emite, bătăile inimii sau sughițul, de exemplu, există aparate speciale care recepționează și transmit aceste sunete.

Felul în care îi facem accesibilă fătului ascultarea muzicii este important: nu este recomandat să dăm în casă muzica foarte tare, sau să ne lipim boxele de pântec din dorința de a ne asigura că cel mic aude muzica: acest lucru ar putea să îl suprastimuleze pe făt. Lichidul amniotic este un bun conductor al sunetului iar cel mic va auzi muzica bine și la un volum normal, moderat.

a34c73b343d2b5e2166f00468bcce07a

Muzica este benefică și dacă suntem mămici sau viitoare mămici: aceasta ne poate relaxa, ne poate ajuta să adormim sau ne poate motiva în perioadele mai puțin motivante ale sarcinii. Atunci când mama se relaxează sau are o stare generală bună de spirit, acest lucru se transmite și la făt. O alt instrument prin care se transmite starea de relaxare de la mamă la făt și se obișnuiește viitorul copil cu vocea mamei, este cântecul de leagăn. Chiar dacă noi cântăm „fals” nu este nicio problemă, pentru că fătul nu are încă formate noțiuni estetice.

 

Am tot vorbit despre mamă, dar și tatăl îi poate cânta fătului; cei doi părinți pot cânta împreună: să nu uităm că tatăl este acolo pentru a o susține pe viitoarea mamă. Scopul cântecului nu este acela de a-l învăța pe cel mic cum se cântă corect, ci de a simți împreună muzica și de a o împărtăși cu acesta. Muzica este, încă din această etapă de dezvoltare, și un mijloc de comunicare între părinți și bebeluș, pe care o putem valorifica cu ușurință.

 

 

Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*