Pictăm și desenăm folosind lucrurile din casă

copil-picteaza-300x216Pictura și desenul ne oferă numeroase modalități prin care să ne dezvoltăm. Așa cum aminteam într-unul din articolele anterioare, aceste activități pun la treabă imaginația – atât a copiilor, cât și a părinților. Uneori vrem să încercăm ceva nou, să realizăm ceva nou, să inovăm atât din punctul de vedere al rezultatului unei sesiuni de pictură sau desen, dar și din punctul de vedere al intrumentelor folosite.

O primă idee ar fi folosirea acelor obiecte care ne oferă forme predefinite, pe care le putem valorifica după bunul plac: de exemplu capace de borcan, monezi, pahare sau suporturi de pahare, acelea pe care le folosim ca să nu pătăm masa sau fața de masă. Pentru a aplica patternuri sau a crea anumite imprimeuri ne putem întreba care sunt acele obiecte din casa noastră care au o textură ce poate lâsa urme pe foaia de hârtie? Putem tampona foaia cu o bucată de tifon înmuiată în culoarea verde, cu  atenție ca aceasta să nu fie prea incărcată de apă, pentru a realiza coroana unui copac. Putem folosi și frunze culese de pe stradă sau din parc: acestea vor lăsa urme pe hârtie cu nervurile lor. Plasa de la portocale, o bucată de sfoară mai groasă, folia cu bule care e folosită pentru ambalarea unor obiecte care trebuie protejate de șocuri, pot fi lăsate la îndemâna copiilor pentru a crea patternuri cu ele. Bineînțeles, vă încurajăm să decideți cu responsabilitate dacă copilul dumneavoastră are vârsta potrivită pentru a picta singur cu unele din materialele amintite.

copil-deseneaza

Din punctul de vedere al suprafețelor pe care putem să pictăm, copii sunt cei mai inovativi, uneori mai inovativi poate decât am fi dispuși să acceptăm: pereți, uși, tocurile ușilor, mobilierul. În afară de obișnuitele coli de bloc de desen, pentru a le da posibililtatea să fie ocupați cu suprafețe mai mari, putem să le oferim afișe de mari dimensiuni de care nu mai este nevoie, bucăți din cutii de carton ale unori obiecte pe care le-am achiziționat: se poate picta sau desena pe partea inferioară a acestora.

Să îi invităm pe copii să aibă drept model tot obiecte din casă: să spună, pictând și desenând, povestea legumelor din cămară sau aventurile ceainicului-elefant, regăsirea șosetelor-surori și nemaiauzita poveste a pantofilor fermecați. Este important să ne petrecem timp cu copiii noștri și să le explicăm, mai ales dacă sunt curioși, despre cum s-au făcut obiectele pe care le avem prin casă și despre cum unele dintre ele pot fi refolosite. Ce  se întămplă cu obiectele după ce le aruncăm? Unde se duc? Toate acestea sunt subiecte pe tema cărora fie ne informăm, fie îi invităm pe copii să își imagineze continuarea „poveștii”.

Creativitatea în pictură și desen înseamnă și folosirea unor obiecte pe care le avem deja la îndemână. Ca și părinți, nu trebuie să ne facem griji că nu avem uneori cele necesare pentru ca cei mici să picteze sau să deseneze, le putem prezenta experiența ca pe ceva nou și original, ceva ce plănuim de multă vreme să facem împreună cu ei. Felul în care prezentăm o activitate nouă poate influența eficiența acesteia și reușita unei după-amiezi frumoase alături de copilul sau copii noștri.

Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*