Sunetele pentru calmarea și somnul bebelușilor

               Aproape fiecare femeie tânără care nu este încă mămică își imaginează cum își va ține bebelușul, cum acesta îi va sta cuminte în brațe, cum va dormi în timp ce ea va citi liniștită o carte despre și pentru mămici. Până în momentul în care bebelușul începe să plângă – aici răbdarea, gradul de informare și prezența de spirit a fiecărui părinte sunt puse serios la încercare.Să ne gândim ce se întâmplă cu bebelușul. În prima parte din viața sa, cea intrauterină, el se află într-un loc în care este protejat. În ceea ce privește partea auditivă a vieții lui, imaginați-vă că vă lipiți urechea de abdomenul unui om. Se aud tot felul de sunete iar acestea au o un volum ridicat. Bebelușul este obișnuit cu astfel de sunete, iar în primele luni după naștere, fie că ne vine să credem sau nu, prea multă liniște este tulburătoare pentru acesta. De altfel, în pântecul mamei sale bebelușul nu are parte de foarte mulți stimuli,vizuali, termici și auditivi, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în jurul acestuia după momentul nașterii. În aceeași ordine de idei, este recomandat să evităm să îl suprasolicităm pe cel mic și să reducem numărul stimulilor.Încercarea aparent lipsită de o soluție de a ne calma copilașul și de a-i opri plânsul, și mai ales de a-l adormi are totuși o rezolvare. Se pare că suntele potrivite pentru a-l calma sunt cunoscute sub denumirea de sunet alb sau „white noise”: un sunet monotom cu un volum destul de ridicat, sau mai ridicat decât a-m crede că este necesar pentru somn. Aceste sunete sunt produse de obiecte  precum asipratorul la un volum nu foarte ridicat, uscătorul de păr, un metronom, un ceas care ticăie tare sau apa care curge la duș. Dacă nu ne putem împăca cu niciuna din aceste soluții, există înregistrări pe YouTube cu astfel de sunete. S-ar părea că sunt unele acvarii ale căror filtre scot un sunet numai bun de adormit copilul.

                                                                                                           Lampa-de-veghe-Twilight-Turtle-Purple-10345-5

Oboseala este unul din motivele pentru care nou-născutul plânge, dar plânsul – unul din puținele sale mijloace de comunicare – poate însemna și că îi este foame, sau că hăinele acestuia s-au udat, de exemplu. Pentru momentele în care bebelușul nu are nevoie de odihnă, ci vrea să fie activ și să descopere lumea cu propriile simțuri, îi putem lăsa laîndemână o jucărie care produce și un anume zumzet: o albinuță veselă.

Concluzia amintirii importanței sunetelor potrivite pentru calmarea bebelușilor, nu este una nouă: pentru a putea comunica și interacționa cu cineva, fie el și bebeluș, cu atât mai mult atunci când încercăm să îl ajutăm, trebuie să vedem lumea prin ochii acestuia. Lumea sunetelor este o lume aparte pe care, dacă o luăm în serios în primele luni de viață ale copilului, poate fi un bun ghid în înțelegerea acestuia și în asigurarea unui mediu protector și plăcut.

 

Rating

Lasa-ne un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*